Geupload bestand

Colors of Ellen "Deventer moest het gewoon worden"

Omschrijving

Nadat ze een aantal jaren een succesvolle webshop had gerund, voegde Ellen Bakker in 2020 de daad bij het woord en opende zij een fysieke winkel in de binnenstad van Deventer. Dat viel niet mee: Colors of Ellen opende de deuren in het najaar van 2020, slechts enkele dagen vóór de strenge winterlockdown van kracht werd.

Dat Ellen zich desalniettemin staande heeft weten te houden, bewijst maar eens hoe bijzonder haar producten zijn. De sjaals, plaids en gordijnen die het assortiment beslaan, zijn allemaal door Ellen zelf ontworpen. Met haar achtergrond als grafisch ontwerper heeft ze veel kennis van het ontwerpen van patronen en beschilderingen, die ze graag verwerkt in producten van onder andere vilt en wol.

De keuze voor Deventer was overigens snel gemaakt. Ellen zegt daarover: “Ik zocht specifiek een pand in Deventer waar ik niet alleen mijn winkel en ontwerpstudio had, maar ook ruimte om workshops te geven”. Echt naar andere steden heeft ze niet gekeken, Deventer moest het gewoon worden. Hoewel het unieke karakter van de stad Ellen aanvankelijk naar Deventer heeft getrokken, is het vooral de saamhorigheid met andere ondernemers die het ondernemerschap zo prettig maakt. Er is een WhatsApp-groep voor de winkeliers in de Broederenstraat, waar Colors of Ellen is gevestigd, er worden volop ideeën uitgewisseld en activiteiten uitgedacht. Ook de hulp van de Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) ervaart Ellen als zeer prettig; tijdens de pandemie wordt er veel informatie verstrekt en is er een eensluidende boodschap over de coronamaatregelen. Elke ondernemer heeft daarvoor stickers en posters gekregen.

Vooral de workshops blijken een doorslaggevend succes voor Colors of Ellen. Van ver buiten Deventer melden belangstellenden zich aan bij de winkel, om daarna veelal ook de prachtige binnenstad te verkennen: “De stad is zo uniek, met haar prachtige historie maar ook bijzondere en unieke ondernemers”. Desalniettemin vindt Ellen het lastig om te bepalen of de winkel echt goed loopt, door de diverse lockdowns en coronamaatregelen die het beeld behoorlijk vertekenen. “Ik merk wel dat, omdat ik in het hogere segment zit, ik het veel moet hebben van de toeristen”, zegt ze daar zelf over. Naast de fysieke zaak blijft de webshop gewoon bestaan. Dat creëert een mooie wisselwerking van klanten die voorheen online bestelden, maar nu ook naar de winkel in de stad komen.

Als starter zou Ellen graag nog wat meer training willen krijgen over (online) marketing, zodat ze haar doelgroep effectief kan vergroten. Ze is blij met het nieuws dat StartenInDeBinnenstad deze trainingen gaat aanbieden aan startende ondernemers. Ook heeft ze nog een goede tip voor andere nieuwkomers: “Heb je een uniek concept? Kom dan zeker naar Deventer, want dat past perfect bij de stad”.